Zorg

Woningaanpassingen bij dementie

Bij dementie zijn er soms woningaanpassingen noodzakelijk.

Voor sommige oplossingen is het zelfs nodig om het huis te verbouwen. Bij wie kunt u dan terecht? Heeft u misschien recht op een vergoeding? In deze blog vind je handige tips en verwijzingen naar websites die hierbij hulp kunnen bieden

Vergoedingsmogelijkheden

U kunt wellicht voor een aantal aanpassingen een vergoeding ontvangen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Zorgverzekering

Soms kunt u via uw Zorgverzekering voor een vergoeding in aanmerking komen. Informeer naar de mogelijkheden bij uw eigen zorgverzekeraar. Met een medische indicatie kunt u mogelijk in aanmerking komen voor verstrekking of vergoeding via uw ziektekostenverzekering.

  • Wmo-loket

Informeer bij uw gemeente of u voor een vergoeding in aanmerking kunt komen. Met een medische indicatie komt u mogelijk in aanmerking voor verstrekking of vergoeding via de gemeente.

Informeer ook eens bij het plaatselijke Steunpunt Mantelzorg of de Stichting Welzijn Ouderen naar ervaringen van anderen. De medewerker van het Steunpunt Mantelzorg of de ouderenadviseur kan u bovendien advies geven in het aanvraagtraject. U vindt adresgegevens in het plaatselijke telefoonboek, de Gouden Gids, gemeentegids of op internet.

Verkrijgbaarheid

Hier zetten we ook een aantal verwijzingen op een rij, zodat u met de ideeën die u opdoet zo snel mogelijk aan de slag kunt.

  • Voor hulpmiddelen kunt u veelal terecht bij hulpmiddelenwinkels en leveranciers van hulpmiddelen. Contactgegevens en andere informatie van hulpmiddelenwinkels en leveranciers vindt u bij de branchevereniging Firevaned. Op internet kunt u ook talloze andere websites vinden die u verder helpen met het verkrijgen van een hulpmiddel. Hier vindt u ook de Vilans Hulpmiddelenwijzer .
  • Voor andere oplossingen, zoals schakelaars met lichtjes, kunt u bij bouwmarkten en doe-het-zelf-zaken terecht.

Vakkundige hulp inschakelen

Voor grotere aanpassingen kan vakkundige ondersteuning gewenst zijn:

  • Voor aannemers verwijzen we u naar Bouwgarant Hier staan aannemers die het kwaliteitslabel BouwGarant verdienen op basis van kwaliteit, ervaring en vakmanschap. Deze aannemers zijn niet speciaal ervaren in woningaanpassingen voor mensen met beperkingen.
  • Wanneer men zelf niet meer via de trap naarboven kan kan een traplift noodzakelijk zijn. Trapliftexpert.nl biedt installateurs in de regio..
  • Contactgegevens van installateurs kunt u vinden op uneto-vni.nl . Hier vindt u informatie over bedrijven die aanpassingen met gas, water en licht voor u kunnen realiseren.
  • Wil u mogelijkheden en voorbeelden zien van woningaanpassingen, kijk dan op technologiethuisnu.nl en www.technologiethuis.nu
  • Voor informatie over verlichting vind U op lichtvoorlater.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *