Help mijn ouders zijn dement

Het is moeilijk om te horen dat een van je ouders lijdt aan een ziekte van dementie. Welke vorm dit ook is het is zeker dat je ouder niet meer beter wordt en het alleen maar bergafwaarts zal gaan met de gezondheid en gesteldheid. Dit is ook heel moeilijk te accepteren. Je rot in de branding is verdwenen en jij neemt de functie van deze rots eigenlijk over.

Help mijn ouders zijn dement

De ouder die altijd voor jou heeft gezorgd heeft nu zelf hulp en zorg nodig. De rollen worden omgedraaid en dat is lastig. Natuurlijk is er altijd optie tot hulp in de huishouding en kan er later gekozen worden voor een verzorgingstehuis, waar je ouder alle zorg krijgt die nodig is. Natuurlijk is het ook mogelijk om je ouder bij jou zelf thuis te verzorgen als je dat zou willen. Dit is wel heel zwaar en is in de laatste fase van dementie bijna niet meer mogelijk. Mensen met dementie dienen in de laatste fases namelijk 24 uur verzorgd te worden.

Acceptatie

Voor zowel de persoon zelf als voor de omgeving is het moeilijk om te accepteren dat de persoon in kwestie aan dementie lijdt. Vaak wil de persoon zelf de diagnose niet geloven of niet accepteren. Dit is logisch want het accepteren van het disfunctioneren van je eigen hersenen met alle gevolgen van dien is moeilijk. Het is net als accepteren dat je afstand doet van jezelf of de strijd opgegeven bij een langdurige lichamelijke ziekte. Want dat is wat er uiteindelijk gaat gebeuren. Je verliest steeds meer stukjes van je eigen leven en dat is niet gemakkelijk. Voor jou is het belangrijk om je ouder hierin te ondersteunen en haar of hem niet steeds te corrigeren of handelingen op te leggen.

Help mijn ouders zijn dement

Wat Goed Voor Ze Is?

Natuurlijk weet jij wat goed voor ze is, maar zij zijn in de veronderstelling dat ze dat zelf ook nog wel heel goed weten. Je ouder voelt zich nog steeds de ouder over jou. Hij of zij heeft altijd voor jou gezorgd dus het is voor hen heel raar als de rollen omdraaien. Er komt bijvoorbeeld een moment waarop jij van mening bent dat je ouder niet langer zelf thuis kan blijven wonen omdat hij of zij een gevaar voor zichzelf is thuis. Jou ouder zal het hier niet mee eens zijn en sterk protesteren tegen deze wens. Zij laten zich niet zomaar uit huis zetten. Toch is het beter om dit onder begeleiding wel door te zetten en zo min mogelijk te praten over de verhuizing. De eerste weken in een verzorgingstehuis zijn moeilijk voor je ouder, maar later zie je dat het de goede keuze was.

MEER ARTIKELEN

Wat is dementie?

Kun je dementie voorkomen?

Hoe ontstaat dementie?

Gaan met dementie?