Kun je dementie voorkomen?

Vaak wordt er gezegd dat dementie niet te voorkomen is en dat het gewoon pech is als je het krijgt, net als bij het krijgen van kanker. In gedeelte is dit ook zo maar toch zeggen wetenschappers dat 30% van de dementie gevallen voorkomen kan worden door het naleven van een gezondere levensstijl. Met een ongezonde levensstijl neemt de kans op dementie ook toe.

Bijvoorbeeld

Ook lijkt het volgen van een mediterraan dieet het risico op dementie te verkleinen. Dit wordt aangetoond uit studies waar duizenden mensen aan hebben deelgenomen. Echter is er nog geen enkel op zichzelf staand voedingsmiddel aangetoond als effectief tegen dementie.

Hersenactiviteit

Er is geen methode die garandeert dat je geen dementie krijgt. Wel is het zo dat een actief brein de kans op dementie vermindert. Actieve hersenen zorgen voor betere hersenfuncties, zo is het geheugen ook beter.

Leren: leren is een uitgebreid begrip. Waar het om gaat is dat je de hersenfuncties optimaal benut en vergroot. Mensen met een hogere opleiding krijgen minder maak dementie. Hoe meer je leert hoe langer de hersenen dit onthouden. Het is wel belangrijk dat je ook op latere leeftijd blijf leren en de hersenen actief houdt. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal of leer een instrument te bespelen. Ook strategische spellen als dammen, schaken of kaarten verhogen de hersenactiviteit.

Sociale contacten

Mensen die geen of weinig sociale contacten hebben meer kans op dementie. Het is niet precies bewezen waar dit aan ligt. Sociale contacten zijn een mooie manier om de hersenen te activeren. Dit komt doordat wanneer je aan het praten bent met ander mensen je hersenen constant worden geprikkeld. Ook is het zo dat mensen die geen contact hebben met andere mensen eenzamer zijn en zo vaker somber of depressief zijn. Voor sommige mensen is het lastig om sociale contacten te behouden of te maken, vooral op latere leeftijd. Toch is het heel belangrijk om dit wel te doen. Zoek bijvoorbeeld contact met oud bekende of met de buurvrouw of buurman. Zelfs een praatje in de supermarkt kan bijdragen aan het sociale contact. Wanneer je werkloos bent of al bent gepensioneerd is het ook een optie om vrijwilligerswerk te gaan doen. Zo blijf je toch in contact met andere mensen.

MEER ARTIKELEN

Gaan met dementie?

Help mijn ouders zijn dement

Hoe ontstaat dementie?

Wat is dementie?