Hoe om te gaan met dementie?

Omgaan met dementie is moeilijk en soms zelfs hartverscheurend. Mensen die iemand in de omgeving hebben die lijdt aan dementie gaan in de eerste fase vaak hard tegen de ziekte in. Daarmee wordt bedoeld dat ze defensief reageren op handelingen waar de persoon met dementie niets aan kan doen. Zoals het vergeten van namen en gebeurtenissen of het kwijtraken van spullen. Natuurlijk kan dit ook duiden op vergeetachtigheid, maar het kunnen ook de voor symptomen zijn van dementie.

Hoe om te gaan met dementie?

Bijvoorbeeld

Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand vergeet hoe hij of zij soep moet koken of het gas aan laat staan terwijl de pannen al van het fornuis zijn. De persoon die deze handelingen uitvoert of niet meer kan uitvoeren heeft vaak niet door dat het mis gaat en begrijpt de commotie van anderen die daarop reageren niet. Het is belangrijk om te begrijpen dat mensen die lijden aan dementie niets aan hun gedrag of vergeetachtigheid kunnen doen.

Wat is dementie?

Het kan ook zo zijn dat de vorm van dementie er voor zorgt dat andere functies uit gaan vallen, zoals spraak en beweging functies. Wanneer de mens bewust is van zijn dementie kan dit ook leiden tot depressie en vele huilbuilen om het feit dat de ziekte herinneringen en de huidige levensstijl gaat veranderen. Een hartelijke gezonde man kan in een paar maanden veranderen in een zwakke en verwarde man die enkel voor zich uitstaart. Dat is wat dementie met een mens doet. Het is in veel gevallen een onterende ziekte waarin je de persoon die aan de ziekte lijdt stukje voor stukje volledig kwijtraakt.

Wat gebeurt er in de latere fase?

In het latere stadium van dementie komt het voor dat diegene met dementie niet meer weet wie of jij bent of na vijf minuten al vergeten is dat je op bezoek bent geweest. Ga hier niet tegen in. Zeg nooit tegen diegene, “maar ik was hier zojuist nog”. Dit brengt dementie patiënten alleen maar meer in de war en zij worden hier zelfs bang van. Zij krijgen dan nog meer het gevoel dat er iets niet meer klopt aan henzelf. Het is moeilijk, maar het advies is om het spelletje mee te spelen. Ook wanneer iemand al vier keer dezelfde vraag heeft gesteld antwoord jij gewoon weer hetzelfde. Zeg niet, “pap, dit heb je nu al vijf keer gevraagd”. Het is misschien wel zo, maar het heeft geen zin. De persoon weet dit niet meer en dit maakt de persoon alleen maar verdrietig.

Is het moeilijk?

Voor mensen die nog nooit met dementie te maken hebben gehad in de naaste omgeving is dit moeilijker dan voor mensen die al vaker te maken hebben gehad met een persoon met dementie. Het verschilt natuurlijk ook van persoon tot persoon. De een krijgt op jonge leeftijd te maken met dementie terwijl de andere dit pas krijgt in de laatste levensfase. Dementie is niet alleen voor de naaste moeilijk, maar natuurlijk ook voor de persoon zelf. In de eerste fase is het nog gemakkelijk om met de ziekte te leven door gebruik te maken van geheugen steuntjes, maar later dien je de regie volledig uit handen te geven.

fLKpmHt73S-min

MEER ARTIKELEN

Wat is dementie?

Help mijn ouders zijn dement

Hoe ontstaat dementie?

Kun je dementie voorkomen?

RECENTE BERICHTEN

Wat is een Oté Sensation multipack?
Zorg
Renelobbe

Wat is een Oté Sensation multipack?

Een Oté Sensation multipack is een handige en kosteneffectieve oplossing voor lensdragers. Dit multipack bevat een voorraad Oté Sensation lenzenvloeistof, speciaal ontworpen om je contactlenzen

lees meer »